Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vatikán képes leírás - Templom.tlap.hu
részletek »

Vatikán - Templom.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: templom.tlap.hu » Vatikán
Keresés
Találatok száma - 4 db
San Pietro Virtuális séta

San Pietro Virtuális séta

A templom alaprajzának segítségével tekinthetjük meg a belső részeket, emlékműveket, szobrokat, az oltárt. A panoráma képek segítségével teljesen körbejárhatjuk a Szent Péter Bazilikát, megcsodálhatjuk a csodálatos kupolát és mennyezetet, valamint a padlózatot is.

Szent Péter bazilika

Szent Péter bazilika

Története: Néró keresztényüldözésének áldozataként 67-ben feszítették keresztre és temették el Szt. Péter apostolt. Sírja ókeresztény zarándokhellyé vált, majd Constantinus 313-as türelmi rendeletét követően építették fel itt a régi Szt. Péter-bazilikát. Az öthajós épületet római bazilikastílusban épült, kupola nélkül, viszont egy kereszthajóval; az akkori bazilikát 326-ban Szilveszter pápa szentelte föl. Szt. Péter apostol temploma a kereszténység második legnagyobb temploma volt (a Lateráni Megváltó temploma után), amelyet művészi mozaikok, festmények és szobrok gazdagon díszítettek. A templom falai az évszázadok során oly omladozóvá váltak, hogy a 14. sz.-i restauráció ellenére újjáépítés vált szükségessé. Noha már V. Miklós pápa terveztette, csak II. Gyula, az energikus építkező ideje alatt indulhatott meg az építkezés. Ő Bramante építőmestert bízta meg, aki egy hatalmas görög kereszt alapú templomot tervezett félgömbkupolával borítva. A bazilikára egy Pantheon-méretű kupolát építeni kézenfekvő és tipikus reneszánsz álom volt. A tervekből csak a négy pillér készült el; Bramante 1514-ben bekövetkezett halála után Raffaello és Sangallo vette át az építkezés vezetését. Eleget téve a klérus, a világ legnagyobb templomára vonatkozó, még nagyobb befogadóképességet igénylő kívánságának, egy hosszanti hajót terveztek, s így az alaprajzot latin keresztté módosították.

Vatikán

Vatikán

A Szent Péter-székesegyház a Tiberis jobb partján fekszik, Róma belvárosától nyugatra, Vatikán Állam szívében. Szent Péter apostol sírja fölé emelték e templomot, amelynek XVI. századi újjáépítésén Itália legkiválóbb művészei vettek részt. A legkönnyebben a Via della Conciliazione felől közelíthető meg.

Vatikán város hivatalos oldalai

Vatikán város hivatalos oldalai

Lo Stato della Cittá del Vaticano é sorto con il Trattato Lateranense, stipulato tra la Santa Sede e l'Italia in data 11 febbraio 1929 e ratificato il 7 giugno 1929. La sua personalitá quale Ente sovrano di diritto pubblico internazionale, distinto dalla Santa Sede, é universalmente riconosciuta...

Tuti menü