Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nyugat- és Észak-Európa képes leírás - Templom.tlap.hu
részletek »

Nyugat- és Észak-Európa - Templom.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: templom.tlap.hu » Nyugat- és Észak-Európa
Keresés
Találatok száma - 7 db
Károly templom

Károly templom

Feltűnő szakrális épület hatalmas kupolával: ez a Károly templom a barokk sztárépítész, Johann Bernhard Fischer von Erlach utolsó nagy munkája. 1739-ben fia, Joseph Emanuel Fischer von Erlach fejezte be az építkezést, amelyet VI. Károly császár pestis járvány alatt tett fogadalma alapján kezdtek meg.

Károly templom - Bécs

Károly templom - Bécs

IV. Károly német római császár 1714-1737 között építette a templomot, amely az ausztriai barokk építészet kiemelkedő alkotása és Johann Bernhard Fischer von Erlach (1656 - 1723) egyik fő műve. Fischer von Erlachnak sikerült a historizmus jegyében a legkülönfélébb elemeket ötvözni. Az előcsarnokhoz vezető homlokzatot a római építészetből kölcsönözte, a két oszlop a római Traianus-oszlop mintáját követi, mellette a római barokkot követő toronypavilonok. Halála után fia, Joseph Emanuel folytatta munkálatokat, de részben megváltoztatta a terveket. Kiemelkedő teljesítmény a kupola freskója is, amely Johann Michael Rottmayr munkája. A templom épülete eredetileg a királyi palota irányába mutatott és 1918-ig udvari templomként is szolgált.

Notre Dame

Notre Dame

Paris, formerly known as Lutetium, was evangelised in the 3rd century. There were enough Christians in the year 250 for Pope Fabian to send the first bishop, Dyonisius, to Paris. He became Saint Denis, the patron saint of the city. At the time, Christians were persecuted all over Gaul and the Roman Empire. the bishop Denis had to practice the faith in secret, probably in a simple room in a Gallo-Roman villa. Denis was martyred a few years later with his helpers on Mont Mercure, later named Mont Martyrum, or Montmartre. His successors lived in hiding until the Emperor Constantine declared peace with the Church in 313.

Párizsi Notre Dame

Párizsi Notre Dame

Az Ile de la Cité-n, a Szajna partján található székesegyház története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A Notre Dame-nak nevezett templom alapkövének letétele III. Sándor pápa nevéhez fűződik. A hatalmas, gótikus stílusú templom évszázadokon keresztül készült. Több építész dolgozott rajta és a korábban itt található ókori Szent István katedrális terveit használták.

Szent Pál Katedrális

Szent Pál Katedrális

A St Paul's Cathedral Európa ötödik legnagyobb temploma, mely némileg a római Szt. Péter-székesegyházra emlékeztet. Helyén már évszázadokkal a Wren-féle újjáépítése előtt is katedrális állt. A középkori székesegyházról II. Károly udvari festője, a cseh Wenceslaus Hollar készített aprólékos rézkarcot. A székesegyháznak a korabeli Európában - a milánói és a sevillai dóm kivételével - nem akadt párja. Ez a székesegyház ugyanakkor a Nagy tűzvész során teljesen megsemmisült.

Szent Pál székesegyház

Szent Pál székesegyház

A Szent Pál székesegyház London egyik legszebb, és Európa ötödik legnagyobb temploma, mely a Szent Péter katedrálisra hasonlít. A mostani templom helyén már évszázadok óta templomok áltak, a mai kinézetét a katedrális Sir Christopher Wren terveinek köszönheti, aki az 1675 és 1710 között zajló át/újjáépítés munkálatait vezette. A kupola átmérője 31 méter, ami 11 méterrel kisebb mint a Szent Péter székesegyházé. A kupolában van egy belső folyosó, amit Suttogó-folyosónak is hívnak, ez a név arra utal, hogy a kupola alatt az egyik oldalon elsuttogott szó, a másik oldalon is hallható.

Votivkirche

Votivkirche

A Bécsi Fogadalmi templom a világ egyik legjelentősebb neogótikus épülete. A Bécsi Egyetem szomszádságában áll a Körúton. Alapításának a története egy merénylettel áll kapcsolatban. 1853-ban Libényi János magyar szabólegény merényletet próbált elkövetni Ferenc József ellen, aki csak éppen hogy megsebesült, de a merénylőt elfogták. Később Ferenc József testvére Miksa, a későbbi Mexikói császár kezdeményezésére építették fel a fogadalmi templomot, amelyet több magyar vonatkozású szobor és műemlék díszít. A magyar főurak és személyiségek is jelentős összegekkel járultak hozzá a templom építéséhez.

Tuti menü