Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Közép- és Kelet-Európa képes leírás - Templom.tlap.hu
részletek »

Közép- és Kelet-Európa - Templom.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: templom.tlap.hu » Közép- és Kelet-Európa
Keresés
Találatok száma - 4 db
A lőcsei Szent Jakab-templom

A lőcsei Szent Jakab-templom

Szlovákia egyik legnagyobb gótikus temploma. Működő templom, napi misékkel, több mint 700 éve Lőcse, a hajdani szabad királyi város plébániatemploma. Gazdag a történelme, egyben több művészeti emlék kincsestára. Ezt tükrözi az is, hogy háromszoros nemzeti emlékhely: a templom önmagában az, de a híres Lőcsei Pál mester fafaragványa és Szilassy János barokk stílusú aranyműve is a nemzeti kultúrörökség része. A templom a középkorban nagyon tisztelt id. Szent Jakab apostolról, a harcosok

Keresztelő Szent János székesegyház - Nagyszombat

Keresztelő Szent János székesegyház - Nagyszombat

Az olasz származású P. Spazzo az egyetemi épületek egységének részeként építette. A még befejezetlen templomot 1637-ben szentelték fel. Az egyhajós, két toronnyal rendelkező székesegyház nyugati fekvésű, 61 m hosszú és 28 m széles. A főkapu fölött az üldögélő angyalkákat ábrázoló csúcs és az Esterházyak kőpajzsa található.

Kutná Hora - Szent Borbála katedrális

Kutná Hora - Szent Borbála katedrális

A csehországi gótikus építészet egyik legértékesebb alkotását, a Szent Borbála katedrálist 1368-ban alapították. Az építkezést Peter Parléř műhelye végezte 1420-ig. A huszita háborúk kitöréséig a katedrális kórusa és a kápolnák koszorúja készült el, ezután az építkezés megszakadt. A vallási zavargások befejeztével a templom építése folytatódott, amiben többek között a kor legnevesebb építészei, Mathias Rejsek és Benedikt Ried is részt vettek. A XVI. század közepén a fokozatosan elszegényedő város úgy döntött, befejezi az egyre több pénzt felemésztő építkezést.

Nepomuki Szent János templom a Zelená hora hegyen

Nepomuki Szent János templom a Zelená hora hegyen

A Žďár nad Sázavou városa melletti Zelená horán, azaz Zöld hegyen található Nepomuki Szent János zarándoktemplom Jan Blažej Santini-Aichel barokk építész legnagyobb művei közé tartozik. A templom barokk és gótikus stílusban épült. A templom építése 1719 -1722 között zajlott az akkori cisztercita apát, Václav Vejmluva megrendelésére. Az építkezés célja elsősorban Nepomuki Szent János közbenjáró vértanú-patrónus tisztelete volt.

Tuti menü