Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Könyvek, irodalom képes leírás - Templom.tlap.hu
részletek »

Könyvek, irodalom - Templom.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: templom.tlap.hu » Könyvek, irodalom
Keresés
Találatok száma - 5 db
Erdélyi erődtemplomok tematikus térképe

Erdélyi erődtemplomok tematikus térképe

Útravalóul adnék némi segédletet, hogy mi is az erődtemplom. Ahol a védővonal építményen belül konkrétan a templom épülete áll, az már templomvárnak számít. Ha ez kiegészül egyéb egyházi intézménnyel, kolostorépülettel, valamilyen kisnemesi építménnyel, akkor már erődített kolostorról, vagy erődített településmagról beszélünk. Ha a templom köré épített védővonalon álló védművek önálló egységként is megállnak, azaz nem részei egy nagyobb rendszernek, mondjuk egy várnak, akkor biztosan erődtemplomról van szó.

Páduai Szent Antal

Páduai Szent Antal

1221-ben a minorita szerzetes Antal és társa, Julianus Afrikába akarnak hajózni, ám egy vihar Szicíliában veti partra őket. A súlyos betegségből lábadozó Antal úgy érzi, az Úrnak az a szándéka vele, hogy Itáliában maradjon. Antalt valaha Fernandónak hívták, Lisszabonban, egy jómódú családban született. Miután a szép Teresa miatt egy párbaj során súlyosan megsebesítette a legjobb barátját, fogadalmat tett Istennek, hogy barátja életéért cserébe lemond a világi hívságokról és szerzetesnek áll. Először a coimbrai Ágoston-rendi kolostorba megy, de a hőn vágyott lelki békét ott sem leli meg. Pappá szentelése után és néhány tragikus esemény hatására Antal néven belép a minorita rendbe, majd Assisiben megismerkedik a szegénység, az igazságtalanság és a katolikus egyház korrupt magatartása ellen küzdő Ferenccel és követőivel. Ettől kezdve egész élete értelmet nyer...

Regény Szent Gellért haláláról

Regény Szent Gellért haláláról

Forog a kétszeres kereszt alakú küllőkkel megerősített kerék; a velencei Morosini család Magyarországra szakadt tagja kocsizik egytengelyes kordéján a porzó utakon. 1046. augusztus 25.-től augusztus 29.-ig pillanthatunk be a hatvan éves marosvári püspök életébe. A száztizenöt óra alatt játszódó események utolsó állomása a Dunánál elterülő nevezetes Kelen-hegyi rév. A római számokkal jelölt és egyre fogyatkozó órák a kereszténység és Magyarország megmentését fölvállaló vértanú püspök gondolatait idézik.

Szent Johanna

Szent Johanna

1429. Franciaország. Egy 18 éves egyszerű parasztlány Isten hírnökének vallja magát és kijelenti, hogy az ő vezetésével legyőzhető a világ legerősebb hadserege és felszabadítható hazája. Megjelenését a megmaradt országrész vezetői kezdetben kétkedéssel fogadják, ám a nép szentként tiszteli lányt, ezért a szorongatott helyzetben lévő francia trónörökös kihasználja a helyzetet abban a reményben, hogy Johanna segítségével trónra juthat.

Várak, kastélyok, templomok folyóirat

Várak, kastélyok, templomok folyóirat

Tudományos és népszerűsítő cikkek, útleírások, túratervek Magyarország, a Kárpát-medence és a nagyvilág várairól, kastélyairól, templomairól. Látványos fotók, művészi rajzok, korabeli ábrázolások, térképvázlatok, alaprajzok színesítik az írásokat. Minden számban rejtvény, értékes nyereményekkel! Megjelenik kéthavonta.

Tuti menü