Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Erdély képes leírás - Templom.tlap.hu
részletek »

Erdély - Templom.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: templom.tlap.hu » Erdély
Keresés
Találatok száma - 9 db
Bánffyhunyad református temploma

Bánffyhunyad református temploma

A Nagyvárad - Kolozsvár közötti E 60 -as f∓tilde;úton , a Sebes-Körös partján fekszik. Kalotaszeg legnagyobb városa, 9400 lakosa van. 1522-ben a Sebesvár vidékét birtokló Bánffyak neve is megjelenik. Már az 1332-es pápai tizedjegyzék is tekintélyes méretű egyházközségről tud, melyben a plébánoson kívül egy káplán is szolgálatot teljesít. A templom az 1235-ben szentté avatott Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére volt szentelve, ami egyben 13.sz-i eredetét is alátámasztja .

Erdélyi erődtemplomok

Erdélyi erődtemplomok

Több mint 400 kép jellemez 44 erdélyi szász falut és ezek erődtemplomait. Történelmi tények, építészeti információk, 19 helyi legenda és a települesek interaktiv térképe, szótár, mindezek egy könnyen kezelhetö interfész segíségével. Az információk a CD-n 7 nyelven ismertettek (magyar, román, angol, német, francia, spanyol és katalán), és részletes információkat tartalmaz a környékről és az erődtemplomokról (beleértve a 7 UNESCO listáján megjelenö erődtemplomot), egy világos képet festve az erdélyi szász kulturális örökségről.

Erdélyi fastemplomok

Erdélyi fastemplomok

Évről-évre rohamosabban fogynak az erdélyi hegyvidék szegényes falvaiból a nem ritkán művészi becscsel is biró régi fatemplomok. Fogynak, mert a fölöttük elvonult századok súlya már nagyon lenyomta őket, de még inkább fogynak azért, mert a nép ízlése is nagyot változott s ma már a hívek hiúsága kőtemplomot óhajt. Az utóbbi tíz évben csak ezen a szűk területen, amelyre gyakori utazásaim kiterjednek, tizenkét régi fatemplomot bontottak le. Jóllehet egy-egy itt-ott már szűknek is bizonyult, de nagyobb részük oly jó állapotban volt, hogy némi tatarozással még századokig megmaradhattak volna.

Erdélyi szász erődtemplomok - Homoród

Erdélyi szász erődtemplomok - Homoród

Homoród (Hamruden, Homorod) község 4 km-re keletre fekszik Kőhalomtól, az Oltmelléki hegysor K-i részében, az É-ról érkező Nagy-Homoród és az ÉK-ről jövő Kis-Homoród patakok találkozásánál. A falu közepén magasodik az igen jó állapotban fennmaradt templomerőd.

Erdélyi templomok a Néprajzi Múzeumban

Erdélyi templomok a Néprajzi Múzeumban

A 2012. március 18-ig látogatható tárlat Erdélyben található református, katolikus, unitárius, görög katolikus és ortodox templomokat, haranglábakat mutat be. Az alkotásokat rajztanárok, grafikusok és festőművészek készítették különböző korabeli műemlékvédelmi és néprajzi gyűjtéseken. A többi között Kós Károly, Huszka József, Telegdy Árpád, Szinte László, Csete Balázs és Edvi Illés Aladár akvarelljein, felvételein, toll- és ceruzarajzain a kalotaszegi, mezőségi és szilágysági fatemplomok, székelyföldi és szászföldi erődtemplomok, szakrális népi kultúránk és épített örökségünk fontos helyszínei láthatók - közölte az intézmény.

Fatemplomok

Fatemplomok

Máramaros természeti gazdagságát a megye területének mintegy háromnegyedét kitevő erdők és hegyvidéki legelők alkotják. Az emberkéz alkotta jellegzetes értékek között első helyen áll a fafaragásos művészet, a faragott kapuk és fából épített templomok, melyek megteremtették Máramaros hírnevét. Ugyanakkor jellegzetesek a tiszta háztájak, a kis szövőhelyek, amelyekben a helybeliek maguk állítják elő a vidék sajátos, sokszínű népviseletét.

Homoróddaróc

Homoróddaróc

Az E-60-as országúton haladunk Brassó felé. Kőhalmot ( Rupea ) új kerülőútján magunk mögött hagyva , Udvarhely irányába térünk le , majd Homoród érintésével érjük el az azonos nevű patak alsó folyása mentén fekvő falut, mely hajdanán a szászok-lakta Királyföld határtelepülése volt.

Máramaros fatemplomai

Máramaros fatemplomai

Máramaros fatemplomai néven 1999-ben vált a Világörökség részévé 8 Máramaros megyei fatemplom. A 17. - 18. században épült templomok a karcsú tornyaikkal a havasi építészet jellegzetes példáját képviselik. A templomok sajátos szintézist képviselnek a kelet- és nyugat-európai fő építészeti stílusok között: a bizánci alaprajzhoz gótikus forma társul. Az építmények fából készültek, hagyományos technikákkal és anyagismerettel.

Szent János templom

Szent János templom

A ferences apácák templomának építési ideje ismeretlen. Az 1530-as években, a rendet kitiltották a városból és a templomot a kolostorral együtt teljesen kiürítették majd magtárként használták.1689-ben leégett, csak a falak maradtak meg. A javítási munkálatokat követően 1713-ban a Jezsuita rend birtokába kerül de egy újabb tűz után ők is elhagyták. 1718-ban kezdik el a templom restaurálását, amelyet a visszatért ferencesek kapnak meg. Oltárképén Szt.János kereszteli meg Jézus Krisztust a Jordán vizében. Orgonája 1751-ben készült, majd 1939-ben újraépült. Itt szolgált a P. Csiszér Elek (+1942), aki a rend reformálásán dolgozott, és P. Boros Fortunát (+1953), akit 1951. aug. 20-án e kolostorból hurcoltak el a Jilava-i börtönbe, ahol hitéért vértanúhalált halt. Mindkettőjük boldoggá avatása folyamatban van.

Tuti menü