Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Dél-Európa képes leírás - Templom.tlap.hu
részletek »

Dél-Európa - Templom.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: templom.tlap.hu » Dél-Európa
Keresés
Találatok száma - 4 db
Assissi Szent Ferenc templom

Assissi Szent Ferenc templom

1228-an egy templomot emeltek a hegyen, legfőképpen azért, hogy a szent földi maradványai méltó helyre kerülhessenek. 1230. május 25-én Szent Ferenc maradványait egy kőszarkofágban elhelyezték a templom főoltára alatt. Két éven belül megépült a kripta, amit alsó templomnak neveztek. A későbbiek során e templom mögé, ezúttal gótikus stílusban egy következőt építettek. 1253-ban 25 évvel a szentté avatása után, egyidőben szentelték fel mind a két templomot. Eredetileg mozaikokkal akarták ékesíteni, de végül figyelembe véve Sz. Ferenc rendjének törvényeit, úgy döntöttek, hogy szerényebb eszközökhöz nyúlnak, és inkább freskókkal díszítik a hatalmas falfelületet.

Basilica di San Francesco in Assissi

Basilica di San Francesco in Assissi

Az Assissi Szent Fernc Bazilika oldalai olasz nyelven a bazilika alaprajzának segítségével virtuális túrára hívnak angol és olasz nyelvű ismertetővel. Az oldalon fotókat is találunk a bazilikáról. emellett más olasz városokról is talátunk itt információt.

Firenzei dóm

Firenzei dóm

A jelenlegi Dómot, Firenze főtemplomát 1296-ban kezdték építeni a korábbi, jóval kisebb Szent-Reparata-bazilika helyén. Első építőmestere Arnolfo di Cambio (1250 k.-1302) volt, azonban korai halálával már a 14. század első évtizedében megakadt a nagyszabású építkezés. Ekkor még csak a főhomlokzat első szintje készült el és a mellékhajók homlokzati falának néhány pillérköze. Több szakaszban több építész - köztük Francesco Talenti, Giotto, Andrea Pisano és Giovanni di Lapo Ghini - közreműködésével többször változtattak az eredeti terven. Végül 1368-ban a külön az erre a célra létrehozott bizottság megállapodott egy végső változatban, amelyhez kötelező érvénnyel tartaniuk kellett magukat az elkövetkező évtizedek építőinek is. Ez az építési terv lényegében már eleve meghatározta a majdani kupola méretét és alakját. A kupoladobnál 45 méter fesztávolságú, közel 100 méter magas boltozat műszaki megvalósítása azonban még évtizedekig komoly fejtörést okozott a mestereknek, így 1417-ben külön pályázatot írtak ki az építésére. Szilárd állványzat, aládúcolás nélkül a kupolaépítést lehetetlennek tartották.

Padova - Szent Antal Bazilika

Padova - Szent Antal Bazilika

Szt. Antal bazilika: A Prato della Valle tér sarkában található monumentális Santa Giustina bazilika eredetije az V. században épült, szent Justine mártír síremléke fölé. A mostani bazilika a XV. században épült, és a térség legjelentősebb kolostora volt, 1810-ig, mikor is Napóleon elkobozta. 1919-ben nyílt meg újra. A székesegyházban számos szent ereklyéje található a névadó szent Justine-en kívül, Szt. Prosdocimus, Szt. Maximus, Szt. Urius, Szt. Felicita, Szt. Julianus, Szt. Mátyás apostol és Szt. Lukács evangélista ereklyéi. A kolostornak igen híres és értékes könyvtára van. Santa Giustina bazilika A Prato della Valle tér sarkában található monumentális Santa Giustina bazilika eredetije az V. században épült, szent Justine mártír síremléke fölé. A mostani bazilika a XV. században épült, és a térség legjelentősebb kolostora volt, 1810-ig, mikor is Napóleon elkobozta. 1919-ben nyílt meg újra. A székesegyházban számos szent ereklyéje található a névadó szent Justine-en kívül, Szt. Prosdocimus, Szt. Maximus, Szt. Urius, Szt. Felicita, Szt. Julianus, Szt. Mátyás apostol és Szt. Lukács evangélista ereklyéi. A kolostornak igen híres és értékes könyvtára van.

Tuti menü